top of page

Otizmde Beslenme

Otizm, sosyal ve iletişim problemleri, tekrarlayan davranışlar olarak tanımlanan bir gelişim ve davranış bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Eskiden genetik olarak tanımlanan bu durum , son zamanlarda yapılan çalışmalara göre, ağır metaller, radyasyon, sigara ,alkol ,ilaçlar  ve kötü beslenmenin otizmi oluşumu etkilediği hakkında çeşitli araştırmalar ortaya çıkmıştır. 
Otizimli çocuklarda sinir sistemlerinde ,bağışıklık ,mide ve bağırsak sistemlerinde bozukluk gözlenmektedir. Otizimli bireylerin çölyak hastalığına yatkın bir genetik yapıları vardır. Çölyak hastalığı bir diğer adıyla glüten enteropatisi olan bireyler glüteni beslenmelerinden çıkarılmalıdır.
Peki gluten nedir? 
Gluten, buğday , arpa,çavdar,yulaf da bulunan bir proteindir. Bu protein , kişilerde glüteni toksik madde olarak algılayarak, zarar verir. Glüten enteropatisi olan kişiler ömür boyu glütensiz bir beslenme modeli izlemelidirler. 
  Otizmli çocukların bağışıklık sistemlerinde ve bilişsel performansında bozukluk olduğu için , omega 3 yönünden yüksek bir beslenme modeli seçilmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ve mide bağırsak sistemini düzene sokmak için probiyotiklerin çoğunluklu olduğu şekilde beslenilmelidir.
 


 YASAKLI OLAN BESİNLER

Buğday, arpa, çavdar, yulaftan içeren tüm besinler (ekmek, hamur işlerinin tümü, kek, poğaça,makarna  vb.)
Kapalı ambalajlı ürünler , paketli ürünler , hazır ürünler ( çubuk kraker, bisküvi, çorba vb.)
Sosis, salam , sucuk vb ürünler

 

bottom of page