top of page
diya.jpg

DİYABET KABUSUNUZ OLMASIN

Diyabet, halk dilinde şeker hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Şeker hastalığı olarak tanımlanmasının sebebi kanda şeker yani glikoz seviyesinin olması gerektiğinden fazla seyretmesidir. Kan glikozunun kanda fazlalığı hiperglisemi olarak azlığı ise hipoglisemi olarak adlandırılır. Her iki durumda (hiperglisemi ve hipoglisemi ) kişi de yorgunluk , uyku hali, fenalaşma hissi, susuzluk vb. semptomlar görülür. Kan şekerinin normalden fazla olmasının sebebi , kan şekerini indirmekte görevli olan insulin hormonun etkisiniz kaybetmiş veya hiç çalışmıyor olmasıdır. İnsulin hormonu kandaki şekeri hücre içine girmesini , kandaki düzeyini azaltır. Eğer bu hormon yeteri kadar çalışmıyorsa, şeker yani glikoz hücre içine giremez ve kandaki değeri artar.
    Diyabet nasıl anlaşılır?
    Eğer kişide özellikle yemek yedikten sonra veya acıktığında, yorgunluk ve uyuma hissi , ağırlık basması veya bunun dışında çok su içme isteği , idrara sık çıkma gibi durumlar gözlemiyorsa hekime gidilmeli kan testi yapılmalıdır. Diyabet tanısında en güvenilir ölçüm HgA1C değeridir. Bu değer anlık , günlük kan şekeri değişimlerinden, dalgalanmalardan etkilenmez bu yüzden daha güvenilirdir.HgA1C,  üç ay boyuncaki ortalama  kan şekeri değerini verir. Bu değerin %6,5 ‘i geçmemesi gerekmektedir.
    Diyabetli kişiler nasıl beslenmelidir?
    Diyabetli kişilerde karbonhidrat metabolizmaları doğru bir biçimde çalışmadığı için , diyetlerinde alması gereken karbonhidrat miktarı normal insanlardan %5-10 az olmalıdır. Bu değer duruma göre % 15 ‘ e çıkabilir.
•   Beyaz unlu mamuller tüketilmemelidir. Beyaz unlu mamuller kan şekerini hızlı yükseltirler. 
•   Posalı yiyecekler tüketilmelidir. Posalı yiyecekler şekerin bağırsaklardan yavaş emilmesini sağlar ve böylelikle kan şekeri hızlı yükselmez stabil bir değerde kalır. 
•   Ara öğün yapılmalıdır. Ara öğün yapılması kan şekerinin dalgalanmasını; ( hızlı yükselip alçalmasını) önler.

bottom of page